Till innehåll på sidan

Mobilen visar vägen mot klimatsmart resande

Störst nytta av en reseplanerare har man på resande fot,  säger Anna Kramers, KTH-forskare
Störst nytta av en reseplanerare har man på resande fot, säger Anna Kramers, KTH-forskare och delprojektledare.
Publicerad 2010-03-24

Mobila applikationer har stor potential att effektivisera stadstrafiken och göra den mer miljövänlig. Centre for Sustainable Communications vid KTH står i startgroparna för att få fram nästa generations reseplanerare tack vare de 9 miljoner kronor som forskarna tilldelas av Vinnovas satsning på miljöinnovationer.

Så ser Trafiken.nu ut på webben
Så ser Trafiken.nu ut på webben

Tanken är att forska om utformning och införande av en mobil reseplanerare, som ska ge omfattande information om hur vi kan ta oss fram med bil, cykel eller kollektivtrafik i Stockholm och andra svenska regioner.

– Målet är att få fram en världsledande reseplanerare som mobiltjänst som hjälper folk att resa klimatsmart, säger Mattias Höjer, föreståndare på Centre for Sustainable Communications vid KTH.

En sådan tjänst behövs. Trafikens andel av klimatutsläppen är cirka 20 procent. Skulle den kunna minskas genom ett större användande av kollektivtrafik är en miljövinst gjord.

Mobiltjänsten ska bygga på en vidareutveckling av Trafiken.nu, en avancerad webbplats för att planera resor. Det ska gå att hitta den optimala resan som kombinerar olika trafikslag på bästa möjliga sätt. Realtidsbaserad information om bil, buss, taxi, färdtjänst, lånecykel, vanliga promenader och andra sätt att ta sig fram i stadsmiljö ska leda till att folk väljer klimatsmarta resalternativ.

– En bra mobiltjänst behövs, för störst nytta av en reseplanerare har man på resande fot när man ska ta beslut om färdväg, eller justera färdväg under resan, säger Anna Kramers, KTH-forskare och delprojektledare.

I slutändan är det tänkt att den mobila reseplaneraren ska kunna hjälpa användaren att slå upp vilka olika alternativt inklusive tidsåtgång och miljöpåverkan som finns till hands, på ett enkelt och användbart sätt.

– Mobiltjänsten ska även lära sig användarens beteende och resemönster och ta fram den bästa resvägen utifrån detta. Det handlar om att göra Trafiken.nu ännu bättre, mer tillgänglig, med fler funktioner. Vilket i förlängningen även inkluderar möjlighet att betala resor med lokaltrafik direkt i mobilen, säger Anna Kramers.

Hon tillägger att målet med den mobila reseplaneraren är att få så många som möjligt att åka med kollektivtrafiken istället för att använda den egna bilen.

Projektet tilldelas 9 miljoner kronor inom ramen för Vinnovas utlysning Miljöinnovationer och är ett samarbete mellan CESC, Stockholms stad, Trafiken.nu, Regionplanekontoret, Trafikverket, Institutet för Framtidsstudier och Ericsson.

För mer information, kontakta Mattias Höjer på 08 - 790 64 51 / mattias.hojer@abe.kth.se eller Anna Kramers på 0705 - 10 62 88 eller kramers@kth.se.

Peter Larsson

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2010-03-24